Jdi na obsah Jdi na menu
 


Historický nástin situace, která vedla k vybudování těchto objektů

V lednu v roce 1933, kdy se k moci v Německu dostala Nacionálněsocialistická strana (NSDAP) pod vedením Adolfa Hitlera, který se netajil záměrem napadnout okolní státy (především Polsko, Československo a Francii), Polsko uzavřelo s Německem oboustrannou dohodu. Zbývající Československo a Francie se rozhodly bránit vlastními silami.

Vzhledem k tomu, že byla nutná obrana našeho státu před případným napadením, začalo se přemýšlet o obraně našeho státu. Nabízeli se dvě možnosti, mechanizovaná (tanky atd.) nebo vybudováním stálého opevnění, které mělo zabránit vniku nepřátel na naše území. Mechanizovaná varianta byla pro nedostatek bojové techniky zamítnuta, takže se začlo s plánováním stálého opevnění. Tím se i vyřešila krize s nezaměstnaností. Na stavbě se podíleli prověřené civilní firmy, které začali příbírat lidí na práci na opevnění.

První objekty vznikly až v roce 1935. Jednalo se o železobetonové stavby různých odolností a typů, takticky rozesetých do krajiny. Z plánovaných 15 000 lehkých objektů se jich vybudovalo zhruba kolem 12 000 a do dnešní doby jich je 9 000 dochováno.

Obrazek

Mapa Československa z roku 1935